Verlaagd btw-tarief van 6% naar 9%

Het verlaagde btw-tarief gaat omhoog van 6% naar 9%. De verhoging maakt echter niet alleen de dagelijkse boodschappen duurder, maar ook veel diensten. Bovendien heeft deze maatregel verstrekkende gevolgen voor de ondernemers die deze goederen en diensten leveren. Ten eerste moeten zij hun administratieve systemen en procedures tijdig aanpassen, zodat de overgang naar het hogere tarief probleemloos verloopt. De btw-verhoging is daarnaast kostprijsverhogend als er geheel of gedeeltelijk btw-vrijgestelde prestaties worden verricht en er dus in zoverre geen voorbelasting in aftrek kan worden gebracht. Wellicht dat uw cliënt investeringen nog naar voren kan halen.

 

Geen naheffingen
Staatssecretaris Snel van Financiën heeft beloofd dat hij ondernemers niet wil belasten met extra administratieve lasten als gevolg van deze verhoging. De Belastingdienst zal daarom niet naheffen op in 2018 betaalde goederen en diensten die pas in 2019 worden geleverd of verricht. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om concerten en sportevenementen, maar bijvoorbeeld ook om goederen en diensten zoals stukadoor- en schilderwerkzaamheden.

 
Tip
Hoewel het nog niet zeker is dat de Tweede en de Eerste Kamer met de voorgenomen verhoging van het verlaagde btw-tarief zullen instemmen, is het toch verstandig dat uw cliënten zich al hierop voorbereiden, als zij goederen leveren of diensten verrichten die onder het verlaagde btw-tarief vallen. Zij kunnen hun administratie en prijzen alvast aanpassen. Ook kunnen zij bij de jaarovergang alvast hun facturen aanpassen en bij het opstellen van offertes voor 2019 al rekening houden met de voorgenomen btw-verhoging.
 
Welke goederen en diensten worden duurder?
Er zijn veel goederen die duurder worden. Naast de dagelijkse boodschappen, worden bijvoorbeeld ook duurder boeken, papieren bladen zoals kranten en tijdschriften, maar ook medicijnen en hulpmiddelen, kunst en antiek. Naast veel goederen worden ook veel diensten duurder. De belangrijkste zijn:

 •  kappersdiensten;
 •  reparatie van (elektrische) fietsen;
 •  reparatie van kleding en huishoudlinnen (gordijnen, vitrages, (tafel)lakens, handdoeken etc.);
 •  reparatie van schoenen en lederwaren;
 •  isoleer-, schilder-, stukadoorswerkzaamheden aan en behangen van woningen ouder dan 2 jaar;
 •  schoonmaken van woningen;
 •  het bieden van logies en/of kampeergelegenheid;
 •  cultuur en recreatie;
 •  het gelegenheid geven tot sportbeoefening, zwemmen en saunabezoek en toegang tot sportwedstrijden;
 •  personenvervoer;
 •  het opleveren van goederen waarvoor de opdrachtgever de grondstoffen heeft geleverd, zoals het opkweken van planten en groenten en het opfokken van dieren.

 

 

Stel ons een vraag
Wilt u meer weten? Wij antwoorden snel.